- Come and live close to the nature and let the nature take away all the stress and bring you the inspiration, the energy, the happiness back in your life -


 Välkommen 
 Nyheter 
» Sevärt och Turistinfo 
 Stugor och Camping 
 Hitta hit 
 Fotoalbum 
 Åsele Marknad 
 Kontakt och Bokning 
 Kalender 
 Lizzy`s Wellness Center 
 Hundfrisör Hairy Tails 


Swedish
English
Dutch

I Åsele kommun finns det många sevärdheter att utforska, både i naturen och bland befintliga anläggningar. T.ex. Torvsjö kvarnar, Björnlandets nationalpark, Åsele hembygdsområde, Stockholmsgatan och mycket mer.

Frågor om Åsele är ni hjärtligt välkomna att ställa antingen i campingens reception eller Åsele turistbyrå

     

ASPLUNDA LANTHANDEL

På gården Asplunda i Tallsjö by i Fredrika drevs en specerie- och diversehandel från 1895 till i början av 1950-talet. Till handelsboden kom traktens bönder och skogsarbetare för att köpa amerikanskt fläsk, kaffe, snus, mjöl, salt och socker. Där såldes också tonvis med havre till arbetshästarna i skogen och dessutom tapeter, tyger, fina viner och delikatesser, dvs allt från knappnålar till järnvägslok.

Gården ägs nu av förste handlarens barnbarnsbarn och är idag en unik kulturhistorisk pärla.

Vi visar handelsboden, lagerrummen och handlarens kontor, där allt stått orört sedan huset övergavs. På övre våningen får man se hur familjen bodde. Vi visar familjens möbler, textilier och saker och berättar om miljöer och familjeliv från 1890-tal till 1940-tal. På gården har det gamla magasinet återuppförts, där finns en utställning och café. Nu kan man också titta in i handlardotterns lekstuga från 40-talet. Välkommen till en annan tid!

OFFERHÄLLAN/ÄTTESTUPA/BERGVATTENBERGET

Ca 16 km från Åsele i byn Sörnoret finns "Offerhällan", enligt traditionen en gammal samisk ättestupa med en underbart vacker utsikt över sjöarna runt omkring. Från offerhällan ned till vattenytan är det ca 120 m fallhöjd.

Det sägs att gamla samer som inte kunde följa med renarna och flytten till fjällen offrades genom att man placerade dem i en akja som sedan skickades utför hällan.

BJÖRNLANDETS NATIONALPARK
- En av landets värdefullaste urskogar

Parken är på 1100 ha och invigdes 1991 av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan Du ströva i en av Sveriges värdefullaste urskogar. Branter och lodräta stup bryter av den böljande bergsterrängen. Landskapstypen är så kallad vågig bergkullterräng. Djurlivet består främst av älg, mård och skogshare men även björn och lodjur. De vanligaste fåglarna är tjäder, lavskrika, bergfink, men även en och anna kungsörn eller fjällvråk kan ses seglande över området. Näringsfattig mark och kärvt klimat är orsaker till den något artfattiga floran, men längs bäckar kan man dock finna bl a torta, skogsnäva, älgört, bergsslok och björkpyrola.

Bra parkeringsplatser i anslutning till parken, vindskydd, grill- och rastplatser samt informationstavlor. En vandringsled finns utmarkerad - den går till Storberget varifrån man har en vidunderlig utkiksplats.

STENBITSHÖJDEN

Ett naturreservat med lågfjällskaraktär, med Åseles högsta berg; 667,7 m. Utsikten från toppen är hänförande. Mycket fina fiskevatten med ädelfisk. Stugor finns att hyra i området.

STOCKHOLMGATA

Kanske den vackraste kanjonbildningen i vårt land. Den bildades när den tusentals meter tjocka inlandsisen täckte vårt land för ca 10 000 år sedan. På sommaren smälte isens ytskikt och vatten sökte sig ned i de sprickbildningar, som uppstod, och vidare mot markytan där det bildades långa tunnlar under det mäktiga istäcket. Genom årtusenden av slipning skapades på så sätt en kilometer lång kanjon. I de branta väggarna finns jättegrytor insvarvade.

TORVSJÖKVARNAR

Skarpsjöbäcken har av Torvsjöbor beskrivits som en skvalbäck eller "rännil". Som många andra bäckar har den kommit att kallas Kvarnbäcken. Här finns en av norra Europas märkligaste vattendrivna anläggningar med skvaltkvarnar, tröskverk, såg och elverk och en mängd andra anläggningar. Allt byggt för hand, med stor sinnrikhet, av bönderna i Torvsjö. Kulturum Torvsjö kvarnar med Kvarnbäcken, skogsbruksstigen och utställningarna ger en bild av inlandsböndernas liv. Gör en upptäcktsfärd i deras fotspår!

VITTERHUSET

Vitterhuset är en klippblocksanhopning med väldiga överhäng och överbryggningar som bildar salar och grottor. Formationerna är av sådant format att de gett upphov till sägen och saga. Klippformationerna i Vitterhuset är uråldriga minnen från istiden och har rönt stort intresse från grottforskare. Här "bor också Vittra". Och visst känns det lite pirrigt att vandra under de majestätiska stenblocken. På den angränsande Vittermyren sägs dessutom en gammal dam vandra omkring under ljusa sommarnätter. Många kan också intyga att kvarglömda smörgåsar från tidigare besökare legat kvar orörda i flera dagar trots det rika djurlivet.

I berget som omger Vitterhuset finns en äventyrsbana "Vitterstigen" bland stenblock, klickhällar och grottor. Den passar alla åldrar och gör skogsvandringen extra spännande.

ÅSELE HEMBYGDSOMRÅDE
- Ett museum mitt i Åsele centrum.

Här kan du se hur vi bodde och levde förr. På midsommarafton så klädes och reses midsommarstången till musik.
Från scenen på Hembygdsområdet är det underhållning under Åsele Marknad, lördag och söndag den tredje helgen i juli månad. Ja, Hembygdsområdet är verkligen en oas mitt i centrum. Varför inte ta en fika när Kaffestugan är öppen under sommaren.
I kyrkstugorna finns en textilsamling och ett gammalt tryckeri. Textilsamlingen är en av Västerbottens finaste textil- och klädsamling. Pallins Tryckeri ifrån 1911 finns i en av stugorna.
Hemslöjdsbutiken är inrymd i en av kyrkstugorna. Här kan du inhandla alster ifrån lokala hantverkare och slöjdare.

Öppethållande: Måndag-fredag 10.00-15.00.